Brandskydd i huset och din lägenhet

​Alla som bor och arbetar i Brf Vitbetan 25:s byggnader ska känna till hur brand förebyggs och hur man ska bete sig när brand utbryter i den egna lägenheten eller byggnaden, kort sagt: RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCK!  

Föreningen har ett systematiskt och aktivt brandskyddsarbete som tar stöd i Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, 2 kap, 2§: 

Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och 
i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.


De åtgärder som avses i lagen ovan kan vara av både teknisk (t ex införskaffande av utrustning) och organisatorisk karaktär (t ex utbildning och information). Detta omsätts i praktiken i ett systematiskt brandskyddsarbete - SBA. Styrelsen ansvarar för att brandskyddet i fastigheten fungerar samt för att det finns ett fungerande systematiskt brandskyddsarbete. Målet är att ingen ska omkomma i en bostadsbrand. 



Husets tekniska brandskydd är gott och vi har organiserat det förebyggande brandskyddsarbetet enligt tydliga rutiner. Vi har ytterligare professionaliserat det genom att lägga ut systematiska kontroller och SBA-arbetet på företaget Brandsäkra. 
En gång om året görs en revision av systemet. En kontroll görs minst en gång i kvartalet. De avvikelser som finns, rättas till så att vi upprätthåller ett gott brandskydd.

Informationsblad om hur du skyddar dig mot brand
Läs de två informativa dokumenten nedan! Allra bäst är att du laddar ner filerna och skriver ut på papper, så att du har anvisningarna lätt tillgängliga hemma.
Information om fastighetens brandskydd.pdf
Skydda dig mot brand.pdf

Om det börjar brinna i din närhet, ska du utrymma rummet där det brinner och stänga dörren. Då stänger du inne röken och begränsar tillgången på syre så att elden hindras att växa till.
Om det inte brinner i den egna lägenheten ska du inte gå ut i trapphuset utan stanna i lägenheten, gå till ett fönster eller en balkong och där invänta brandkåren och räddningstjänsten. Varje lägenhet är en brandcell. De flesta lägenhetsdörrar har bytts till brandklassade dörrar, vilket innebär att de kan stå emot brand i 60 minuter.
Röken är mycket farligare än elden, det är oftast röken som dödar och skadar. Hissen får absolut inte användas, där kan du fastna om strömmen bryts. 

Brandsäkerhet
I gemensamma utrymmen:
- Brandceller ska hindra eld och rök från att sprida sig och förbättra möjligheter till utrymning. Brandcellsindelningen måste hållas intakt. Att källardörrar, vinds- och särskilt skyltade dörrar (branddörrar) ska vara stängda är mycket viktigt. De får inte ställas upp.
- Trapphuset är utrymningsväg. Därför får inga lösa föremål, som blomkrukor och barnvagnar, förvaras i entrén, i trapphuset eller vid utgångarna till piskbalkongerna.
- Pulverbrandsläckare finns i trapphuset och i tvättstugan.

 I din bostad:
1/ Skaffa en brandfilt - en jättebra investering!
2/ Kontrollera brandvarnaren minst en gång per år.
3/ Om batteriet är slut larmar brandvarnaren, byt då till ett nytt hållbart batteri.

Brandfilt
Med en brandfilt kan du släcka en brand i kläder, möbler eller på spisen. Ha gärna en filt nära köket, där det är vanligt att bränder börjar. Storleken på filten bör vara 120x180 för att kunna täcka merparten av en vuxen människa.

Brandvarnare
Placera brandvarnare i eller intill sovrum så att du hör om det larmar när du sover.
Bostadsinnehavaren ansvarar för att lägenheten är försedd med brandvarnare och att den fungerar. 

  • För att vara säker på att din brandvarnare fungerar kan du testa den genom att trycka in testknappen i 10–15 sekunder. Om brandvarnaren fungerar kommer den att börja alarmera. När du testar brandvarnaren ska alarmsignalen ge full styrka.
  • Du bör testa din brandvarnare en gång per månad genom att trycka på testknappen.
  • Du bör alltid testa din brandvarnare om du har varit bortrest en längre tid.
  • Håll ett nysläckt ljus under brandvarnaren och blås röken mot denna. Då testar du att brandvarnaren reagerar på rök.
  • Om din brandvarnare signalerar att batteriet börjar ta slut måste du byta batteri. Ta aldrig ut batteriet ur brandvarnaren förutom då du byter ut det mot ett nytt.
  • Byt batteri och rengör brandvarnaren minst en gång varje år, till exempel till 1:a advent. Dammsug och torka av den på utsidan.
  • Ha alltid extra batterier hemma.

Läs mera på MSB’s hemsida https://www.msb.se/brandskydd

En särskild uppmaning till dig som är nyinflyttad: se till att en brandvarnare finns kvar i lägenheten och är i gott skick. Om inte, vänligen kontakta styrelsen snarast.