Ordningsregler

Ordningsregler för bostadsrättsinnehavare
De gäller även för övriga familjemedlemmar, gäster, inneboende och hantverkare som gör arbeten i lägenheter, liksom för andrahandshyresgäster.

1. Allmän aktsamhet
a) Tänk på att vara aktsam och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
b) Om akut skada inträffar i huset, tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller förvaltaren enligt anslag i porten.

2. Säkerhet
a) Kontrollera att ytterporten går i lås efter in- och utpassering.
b) Dörrmattor, soppåsar etc får inte ställas i trapphuset, inte ens tillfälligt. Överhuvudtaget får inget ställas i gemensamma utrymmen, som gångar på vinden, i källaren, i trapphuset eller på avsatserna vid vädringsbalkongerna, med tanke på brand- och utrymnings-säkerheten.
c) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
d) Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.
e) Var försiktig med eld.
f) Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare. Vi vill be dig som är nyinflyttad att se till att en brandvarnare finns kvar i lägenheten och är i gott skick. Om inte, vänligen kontakta styrelsen snarast.

3. Gemensamma kostnader
Var sparsam med varmvattenförbrukningen och lämna inte vatten rinnande. Byt packning om kranen står och droppar. Var sparsam med el i gemensamma utrymmen.

4. Vädringsbalkonger
Balkongerna får inte användas för:
a) permanent förvaring av saker/bohag som inte hör till normal balkongmöblering.
b) grillning.
Blomlådor skall placeras innanför balkongräcket. 
Se till att balkongdörr hålls stängd, så att inte vatten tränger in vid kraftigt regn eller snösmältning.

5. Egen balkong
Medlemmar med egen balkong får inte grilla där. Vintertid skall balkongen snöröjas, för att förhindra fukskador på fastigheten.
Blomlådor skall placeras innanför balkongräcket.
Det är inte tillåtet att sätta upp utomhusantenn på fasaden eller balkongräcket.

6. Rökning
Rökning får inte förkomma i de gemensamma utrymmena utomhus eller på vädringsbalkongerna. Om rökning sker på innergården måste alla fimpar tas omhand.

7. Tvättstugan
Tvättstugan får användas kl 07-22. Annan tid på dygnet är det förbjudet att använda den. Tvättstugan kan bokas för ett pass i taget, varje pass är högst tre timmar. 
Rengör maskinerna efter användning! OBS! Mattor får inte tvättas i tvättmaskinerna.

8. Cyklar, barnvagnar och rullatorer
Cyklar förvaras i cykelstallet. Barnvagnar och rullatorer kan placeras tillfälligt i entrén, dock så att de inte hindrar fri passage.

9. Gården
a) Innergården får användas för privata arrangemang. Bokning av gården sker genom att sätta upp ett anslag på dörren mot gården. På så sätt blir även grannarna informerade.
b) Marschaller skall placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller skadar fasaden. Se alltid till att ta bort utbrunna marschallburkar och ev stearin- och sotfläckar!

10. Hushållssopor, grovsopor, el-avfall och återvinning
a) Återvinningsstation finns på stora parkeringen utanför huset.
b) Sopnedkast får endast användas för vanligt hushållsavfall. Knyt ihop soppåsarna, så att inte matrester sprids. Lägg inte vassa föremål i soppåsen, någon kan komma till skada.
c) Grovsopor förvaras i egna utrymmen tills dess att föreningen låter ställa upp container till de gemensamma städdagarna höst- och vår. Alternativt forsla bort grovsoporna själv på annat sätt.
d) El- och elektronikavfall skall enligt lag samlas in separat. En för ändamålet avsedd container ställs i entrén på de gemensamma städdagarna.
e) Tidningar och pappersförpackningar lämnas i återvinningsstationen på parkeringen, liksom glas, metall och plast.

11. Källare och vind
På vinden och i källarförråden får personliga tillhörigheter förvaras, endast på avsedd plats. Gångarna skall hållas fria och får inte användas som förvaringsutrymme. Förvara ingen stöldbegärlig egendom på vinden eller i källaren!

12. Störningar
Alla ska trivas i huset. Det är viktigt att ingen störs av sina grannar, alla är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten, liksom i gemensamma utrymmen, som t ex i trappan, hissen och tvättstugan. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse, kan i värsta fall bli uppsagd från lägenheten. 
a) Musik och ljud från tv och andra ljudenenheter skall hållas på en nivå som inte stör andra.
b) Hundar får inte skälla och yla så att kringboende störs.
c) Om du planerar en fest är det trevligt att sätta upp en lapp i hissen/på ytterdörren och förvarna grannarna innan!
Störningsreglerna gäller dygnet runt, men är extra viktiga att följa från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen.

13. Andrahandsuthyrning
Allmänt gäller att du inte får hyra ut din lägenhet i andra hand. Styrelsen har dock rätt att medge uthyrning, i vissa fall, i enlighet med bostadsrättslagen. Tillstånd att hyra ut i andra hand skall alltid sökas hos styrelsen. Se §49 i stadgarna.
Om uthyrningen skall pågå längre än två år, skall andrahandshyresgästen avstå från sitt besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden. 

14. Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenheten. Dit räknas lägenhetens golv, väggar, tak, dörrar och fönster samt inredning i kök och badrum. Bostadsrättshavaren är skyldig att se till att det repareras om något går sönder. För ytterligare info om gränsdragning mellan bostadsrättshavarens resp styrelsens ansvar, se §36 i stadgarna för Brf Vitbetan 25.

15. Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får bostadsrättshavaren göra själv, t ex lägga nya golv, sätta upp nya köksskåp eller byta vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar som t ex att ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum kräver styrelsens tillstånd. Utöver det finns många andra förändringar som kräver styrelsens tillstånd. Se §45 i stadgarna.

Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!
Tänk också på att ta hänsyn till grannarna när bullriga och störande arbeten utförs!

16. Fläkt och spis
Köksfläkt som installeras måste vara med kolfilter, eftersom ventilationen är byggd för självdrag, inte för att ansluta till fläktar. Inte heller kan fläktutrustning anslutas till badrum.