Huset
Det rödputsade huset på Ringvägen 158, Vitbetan 25, är byggt i tjugotalsklassistisk stil.
Fasaden är typisk för det sena 1920-talet och har bevarat mycket av sitt ursprungliga utseende. Typiska tjugotalsdrag är gatuentrén med stenomfattning i natursten och den glasade entréporten i trä, den långa entréhallens klassiserande formspråk och dekorationer, lägenheternas disposition, hissens utformning och inre träpaneler, trapphusets indragna placering närmast gårdssidans ljusinsläpp samt i hur innergårdarna planerats som ett storgårdskvarter som åtskiljs med låga järnstaket.
Huset ritades av Anton Wallby, en svensk arkitekt som ritat ett 40-tal byggnader i Stockholms innerstad under 1910-, 20- och 30-talen. (Mer info om arkitekten vid bilderna längst ner i denna artikel.)
Hela kvarteret Vitbetan ägdes av Katarina församlig som successivt sålde av marken under 1900-talets första decennier. Tomten Vitbetan 25 köptes av de privata byggherrarna C O Svensson och A Granath och de beviljades bygglov 1929. Byggmästare var Josef Persson. Huset slutbesiktigades våren 1931.
Detta nya hyreshus skulle erbjuda goda, moderna bostäder med hög kvalité i utförande och materialval. Lägenheterna planerades främst för fattiga barnfamiljer, men utformades inte efter barnfamiljers utrymmesbehov utan gjordes små för att hyran skulle bli överkomlig.
Alla 1920-talets senaste moderniteter byggdes in: badkar, WC inomhus, funktionellt kök, hiss och sopnedkast. Det s.k. sekundärköket, det lilla rummet innanför köket är typiskt för tiden - det ansågs ohygieniskt att äta i köket, därav ett särskilt matrum innanför köket.
Klicka på länken nedan, så hittar du planritningar till samtliga våningsplan. Alla ritningar (utom den sista, för den nyligen byggda vindsvåningen) är från 1929.
Arkitekt Anton Sigfrid Wallby, f 6 augusti 1882 i Vallby, d 19 februari 1947. Utexaminerades 1906 från Chalmers och fortsatte vid Konstakademien. Anton Wallby har ritat ett 40-tal byggnader i Stockholms innerstad, huvudsakligen hyres- och affärshus.