Elstöd 1 betalas ut till oss som bostadsrättsförening

Bostadsrättsföreningar kommer att få ta del av elstödspengar, inte de individuella medlemmarna eller hyresgästerna. Men när utbetalningen sker är oklart.

Uppdatering 20 mars 2023
Regeringens ambition är att det kommande elstödet till företag ska kunna sökas hos Skatteverket från 30 maj 2023, under förutsättning att EU-kommissionen godkänner ansökan. 

Uppdatering 8 feb 2023:
De elprisstöd som hittills beslutats riktar sig till hushåll med egna elabonnemang. Bostadsrättsföreningar räknas som företag och det har därför länge varit oklart när något stöd kommer att betalas ut. Mycket är fortfarande höljt i dunkel. Men här nedan försöker vi reda ut vad vi vet i skrivande stund, den 8 februari 2023:

Stöd 1 - bostadsrättsföreningar ska omfattas 
I höstas beslutades om det första stödpaketet, stöd 1, som grundade sig på elförbrukningen under tolvmånadersperioden oktober 2021 till september 2022. Bara elanvändare med egna elnätsavtal i södra Sverige, elområde 3 och 4, skulle få ta del av det. Företag, där bostadsrättsföreningar räknas in, blev dock satta på vänt på grund av EU:s statsstödsregler
Nu är beskedet att bostadsrättsföreningar ska få ta del av elstöd 1. Det innebär också att för bostadsrättsföreningar som hade gemensamt elavtal eller individuell mätning av el med föreningen som elanvändare den 17 november 2022, är det föreningen som får elprisstödet och inte medlemmarna eller hyresgästerna.
Styrelsen beslutar om hur elstödet ska fördelas och planerar att rabattera kommande elkostnader med summan från elprisstödet. Vår eltariff kommer därmed att sänkas, så snart vi fått elstödet utbetalt. När det blir, hur och av vilken myndighet pengarna ska utbetalas, finns inga besked om. 

Stöd 2 – bostadsrättsföreningar omfattas inte
I januari 2023 föreslog regeringen att ytterligare stöd skulle betalas ut för november och december 2022. Denna gång till hela Sverige med en begränsning av ersättningen till 80 procent av den uppmätta förbrukningen. Dock utesluts företag, organisationer och därmed också bostadsrättsföreningar. Det betyder att medlemmar i föreningar med gemensam el inte får någonting, såsom förslaget är utformat.
Källa: SBC och Bostadsrätterna

26 januari 2023: 
Den 25 januari kom beskedet att konsumenter som använt el under perioden 1 oktober 2021 till och med september 2022 och har elnätsavtal för konsumentändamål i elområde 3 (mellersta Sverige) och 4 (södra Sverige) har rätt till ersättning. Stödet innefattar endast privatpersoner med ett eget elnätsavtal. De som bor i hyresrätt eller bostadsrätt, men inte har eget elavtal kommer inte att få något stöd i den här omgången. Det innebär att vår bostadsrättsförening som har IMD, gemensamt elabonnemang med individuell mätning och debitering, inte kommer att omfattas av elstödet denna gång.

Det har också aviserats ett ytterligare elstöd för november och december 2022. I det fallet är tanken att stödet endast ska gå till hushållen, och inte till företag. Och bostadsrättsföreningar räknas som företag. Det skulle då innebära att vi i vår förening, liksom många andra bostadsrättsföreningar, inte får ta del av det stödet heller - även om vi har höga elkostnader..

Boende i bostadsrättsföreningar ser alltså inte ut att kunna få samma stöd som boende i andra upplåtelseformer. I praktiken behandlas bostadsrättsföreningar annorlunda jämfört med t ex villaägare.

På regeringens hemsida står ang utbetalning av elstöd till företag och organisationer:
"Utbetalningarna kommer att ske efter en modell som Svenska kraftnät har tagit fram och som har godkänts av Energimarknadsinspektionen enligt gällande EU-reglering. Energimarknadsinspektionen gjorde dock vissa tillägg vad gäller den modell som Svenska kraftnät ansökte om. Regeringen behöver därför delvis ta fram en annan modell för utbetalningarna av stödet till företagen och kommer även att behöva göra en analys av statsstödsfrågan och den nya modellen. Regeringen avser att inom en snar framtid återkomma med besked om när utbetalningarna till företag och andra organisationer kan ske"

Mycket är ännu oklart. Styrelsen forstätter att följa utvecklingen och bevakar alla nya besked.