Extra stämma för revidering av stadgarna 6 maj, kl 19

De senaste åren har det skett förändringar i Bostadsrättslagen och vissa delar i våra stadgar har blivit utdaterade. Det har blivit dags att se över våra stadgar. Därför kallar vi till extra stämma den 6 maj, kl 19.

Våra stadgar härstammar från 1992, när föreningen bildades, och de reviderades år 2000. Ytterligare en revidering gjordes år 2019. De senaste åren har det hunnit hända en hel del i Bostadsrättslagen. Därmed har det blivit hög tid att se över våra stadgar. Dessutom är språket lite gammaldags, så vi passar på att förtydliga och modernisera texten.

Ändringar i Bostadsrättslagen gäller främst medlemmars åtgärder i lägenheten, röstregler 
och innehållet i årsredovisningar. Nytt för i år, 2024, är även att bostadsrättsföreningar får hålla sin stämma enbart digitalt, förutsatt att stadgarna har en bestämmelse om detta. Så om vi vill 
kunna hålla stämman digitalt i framtiden behöver stadgarna uppdateras.
 
Några exempel på ändrade bestämmelser för bostadsrättsföreningar är:
- En ny förverkandegrund har införts, vilket innebär att bostadsrätten förverkas om 
en medlem utför en olovlig åtgärd i lägenheten som inte ses som ringa (och inte heller vidtar rättelse eller får tillstånd från hyresnämnden).
- Nya tillståndspliktiga ändringar av lägenheten har införts.
- Nya krav att redovisa vissa nyckeltal i årsredovisningen.
- Begränsningar av rösträtten.
- Möjlighet till helt digital stämma.


Lagen gäller alltid, oavsett vad som står i föreningens stadgar. Men för allas klarhet och tydlighets skull är det viktigt att lagen och stadgarna stämmer överens.
 För att ändra i stadgar krävs stämmobeslut vid två, på varandra följande stämmor.

Närmast krävs ett första beslut vid en extra stämma (6 maj kl 19) där stadgetexten gås igenom, eventuella ändringar kan göras och beslutas, samt ett andra bekräftande beslut vid ordinarie årsstämma (11 juni, kl 19), då stadgarna slutligen kan spikas.
Både den extra stämman och den ordinarie årsstämman kommer att ledas av fastighetsjurist Adam Gerell, SBC.

Pappersutskrifter av kallelse till extra stämma 6 juni, kl 19 och förslag till reviderade stadgar har delats ut i samtliga brevinkast.

Ovan nämnda bilagor finns också här nedan för nedladdning.
De nu gällande stadgarna finns på webbplatsen, under fliken Basinfo o dokument.