Månadsavgiften höjs från 1 jan 2024. Hyrorna är inte klara än.

Under hösten har styrelsen lagt budget för räkenskapsåret 2024. Det ekonomiska läget i vår omvärld och inflationen har pressat upp kostnaderna jämfört med tidigare år - vårt hus kostar mer än tidigare. Därför behöver månadsavgiften höjas med 20 procent, med start 1 januari 2024.

Varför höjs avgiften och vad innebär det?
Sedan 2020 har vi haft en årlig höjning på 5 procent av månadsavgiften. Intäkterna låg då inte i paritet med kostnadsökningarna. Några justeringar av månadsavgiften hade då inte gjorts på länge vilket hade, med indexerade kostnadsökningar, skapat ett gap mellan kostnader och intäkter. Underskottet behövde pareras. 

2022 års politiska och ekonomiska turbulens i omvärlden, galopperande prisökningar och den snabbt ökande inflationen kom att ställa tidigare års strategier och prognoser på huvudet, så inför 2023 höjdes avgiften med 15 procent.
Inför 2024 har läget inte förändrats, tvärtom. Allt har snabbt blivit dyrare. Vårt hus kostar mer. Det syns särskilt i poster för husets löpande underhåll, fastighetsskötsel och fasta tjänster som värme, el, vatten och avlopp, städning, takskottning och sophämtning. Värme och varmvatten är den i särklass största kostnadsposten, och där har Stockholm Exergi redan aviserat avgiftshöjningar. Därför, för att möta kostnadsutvecklingen och inflationstakten, har 2024 års månadsavgifter för bostadsrätterna behövt höjas med 20 procent.

Räcker det med avgiftshöjningar sedan?
Nej. Men det är endast höjningen för 2024 som f n är beslutad. Parallellt ser styrelsen över möjligheten till nya intäktskällor. Skulle sådana uppkomma så förändras ju utgångsläget.

Hyresförhandlingarna för 2024 års hyror inleddes i mitten av september och pågår f n. Vi hoppas att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år och avslutas i god tid innan årsskiftet, så att våra hyresgäster får veta hur hög hyran blir inför nästa år.